A magyar szürke szarvasmarha Szlovákiában történő törzskönyvezéséről egyeztetett Nagy István, a magyar Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Csicsai Gábor, a szlovák Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára Veszprémben – olvasható a magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján.

 

A magyar szürkemarha őshonos állatnak számít Magyarországon, ezért magasabb védettséget élvez a törzskönyvezésben, így jogszabály rögzíti a tenyészállat és szaporítóanyag forgalmazásának szabályait is.

 

Ennek értelmében a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták egyedeit, valamint azok szaporítóanyagát kivinni csak a kiszállítást legalább 15 nappal megelőző bejelentés után, őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében − így a magyar szürke szarvasmarha esetében is − a tenyésztési hatóság engedélyével lehet – áll a FM közleményében.

 

 hirdetes_300x300  

Az államtitkári találkozón Nagy István egy nemzetközi szövetség létrehozását javasolta. Jelezte, ha több országban is felmerül hasonló igény, akkor célszerű a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének koordinálni az állományok tenyésztését és standardizálni a tenyésztési programot.

 

 

kormany.hu

Nyitókép: turaoldal.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!