Ma már semmi sem biztos. Egyes tudósok elég közel kerültek ahhoz, hogy megdöntsék Einstein elméletét a gravitációról.

 

Erik Verlinde, az Amszterdami Egyetem professzora hat évvel ezelőtt közölt egy tanulmányt, amivel meg akarta oldani a sötét anyag rejtélyét. A Tejúthoz hasonló galaxisok középpontjához közeledve jóval gyorsabban keringenek az égitestek, mint azt a csillagok, a bolygók és csillagközi gázok tömege indokolná. A fizikusok az ellentmondást a sötét anyag elméletével oldották fel.

 

A sötét anyag elméletben létező dolog, aminek empirikus igazolására sosem került sor, pedig a tudósvilág rengeteg erőfeszítést tett létezésének bizonyítására. Jelenlétét eddig a gravitációs hatásokkal próbálták igazolni: a sötét anyag gravitációs vonzása eltéríti a fényt.

 

 hirdetes_810x300  

Verlinde professzor azt állítja, hogy újra kell gondolni a gravitáció fogalmát, mégpedig egyszerűen azzal, hogy a sötét anyagot kivesszük a képletből.

 

A Leiden Obszervatórium két csillagásza rászánta az időt, és 30 ezer galaxis gravitációs eloszlási adatait Einstein és Verlinde elmélete alapján is kielemezték.

 

Mondhatjuk, hogy az eredmény döntetlen, mivel lényeges különbséget nem sikerült kimutatniuk. Tekintve, hogy az új elmélet a sötét anyag nélkül is megállta a helyét, a vizsgálat elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy újabb teszteket készítsenek elő annak érdekében, hogy dűlőre vigyék a dolgot Einstein és Verlinde között.

 

Ha Verlinde elmélete győzedelmeskedne, egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Mindenség-elméletéhez, ami végre sikeresen összekapcsolná a megfigyelhető klasszikus fizikát a csak mikrovilágban létező kvantummechanikával.

 

Dailymail.co.uk

Nyitókép: Dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!