Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter Viktor Stromček közlekedésügyi államtitkárral tartott közös sajtótájékoztatót a gépkocsik hiányzó kötelező műszaki vizsgája miatt kirótt bírságokkal kapcsolatban.

 

Ahogy arról nemrég írtunk, eddig több mint 16 660 szabálysértő autótulajdonos kaphat kézhez büntetésről szóló értesítést lejárt STK vagy EK kártyája miatt. December közepéig további 2000 autós nevét jelezte ki a rendszer, ők szintén késnek a kártyák meghosszabbításával. A hiányzó STK és EK 330 euróba kerül az autósoknak, ha a bírságot 15 napon belül befizetik, 220 euróval megússzák a dolgot. Az STK és EK általában 80-90 euróba kerül.

 

Az, hogy ennyi szabálysértő van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyen sok STK vagy EK nélküli autó közlekedik a szlovákiai utakon. Sok esetben olyan tulajdonosokról van szó, akik alig használják autójukat, vagy egyszerűen elfeledkeztek a határidőről (akár egyetlen nap miatt is küldhetik a bírságot).

 

 hirdetes_300x300  

Alacsonyabb bírság

 

A közlekedésügyi tárca újra akarja értékelni a bírság nagyságát, és liberalizálni akarja a műszaki vizsgaközpontok rendszerét is. Érsekék sajtótájékoztatójából nem derült ki , mennyivel csökkentenék  a büntetések nagyságát, de a változást még a jövő év első felében szeretnék bevezetni.

 

A tárca szeretné, ha minél több sofőr regisztrálná magát a Jiscd.sk információs rendszerében (ennek bonyolultságáról szintén írtunk).

 

Felmerült az is, hogy bizonyos esetekben meghosszabbítanák a műszaki vizsgák lejáratának időtartamát vagy eltörölnék  a kötelezettséget.

 

Több műszaki vizsgaközpont

 

Az állam növelné azoknak a műhelyeknek a számát, ahol STK-t és EK-t lehet csináltatni. Jelenleg az állam határozza meg, hogy egy adott régióban mennyi  vizsgaközpont, és csak ott növelhető a számuk, ahol a kapacitás legalább a felével kisebb, mint a kereslet.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!