Csehországban mintegy tíz év után újra felütötte a fejét a madárinfluenza.  Ivančice településen Dél-Morvaországban, 20 kilométerre, délnyugatra Brünntől 20 darab baromfi betegedett meg, az állományt azóta likvidálták. Egy másik morvaországi település, Moravský Krumlov területén 100 fős baromfiállományt kellett megsemmisíteni.

 

Mindkét esetben kis mennyiségű izolált állattartásról beszélünk, tájékoztatott a ČTK hírügynökségnek a dél-morvaországi kerületi állatfelügyelet igazgatója, Jaroslav Salava.

 

Salava megerősítette, hogy a fokozottan kóros H5 törzsről van szó, mely azonban az emberekre nem jelent veszélyt. Mindkét fertőzött terület köré három kilométeres védő zónát és tíz kilométeres megfigyelési kört húznak. Miloslav Ludvík (ČSSD) cseh egészségügyi miniszter a twitteren azt írta, hogy az állami állatfelügyelet és a tisztiorvosi szolgálat kézben tartja a helyzetet.

 

 hirdetes_810x300  
h5
A madárinfluenza vírusa elektronmikroszkóp alatt. Kép: echo24.cz

 

Tavaly év végén Szlovákiában bukkant fel először a madárinfluenza.

 

Az elmúlt hónapokban  Németország, Ausztria, Hollandia, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Horvátország állatfarmjain is felütötte a felét a madárinfluenza. A vírus először 1997-ben jelent meg Hongkongban. Azóta először Ázsia egyes országaiba, majd a világ számos pontjára is elterjedt.

 

ČTK

 

Nyitókép: echo24.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!