A vereknyei hulladékrelakat felszámolására indított közbeszerzési eljárást még január végéig közzéteszik, mondta Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter a TASR hírügynökségnek. Mivel nem sikerült a lerakatért felelős vétkest megtalálni, ezért a környezetvédelmi tárca vállalta magára a felelősséget.

 

„A miniszérium az elejétől fogva cselekedett. Értem, hogy néhány helyi politikus és csinálni szeretne valamit, de ettől eltekintbe, mindig megtettük a szükséges lépéseket rövidített határidőkön belül.”

 

– mondta Sólymos. Rámutatott, hogy a közbeszerzést nem tudja befolyásolni. Abban azonban bízik, hogy a felszámolást minél hamarabb el tudják majd kezdeni.

 

20-25 milliós költségek

 

 hirdetes_300x300  

A becslések szerint a felszámolási költségek 20 – 25 millió eurót tesznek majd ki, a végső összeget a közbeszerzés végén tudják majd megmondani. A költségeket uniós forrásokból fedezik majd, a munkálatok jövő év második felében kezdődhetnek el.

 

A veszélyes lerakat Pozsony két városrészének, Vereknyének és  (Vrakuňa) és Főrévnek (Ružinov) határán fekszik, a régi Malom-ág (Mlynské rameno) helyén, körülbelül 4,65 hektár nagyságú területen. Nagyjából 120 ezer köbméter hulladék található ott, amelyet a múlt század 60-as, 80-as évei körül hordtak oda vegyi üzemekből.

 

Egy vizsgálat szerint gyomírtó és növényvédő szerek szivároknak onnan a talajvízbe. A szennyeződés a lerakat körülbelül 5 kilométer sugarú területére terjed ki, Vereknye polgárai korábban a kormányhivatal előtt is tüntettek a probléma miatt.

 

 

teraz.sk
kép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!