Sokfelé okoz gondokat a sarkvidéki időjárás. Románia délkeleti részén járhatatlanok az utak, sok településen nincs áram, Lengyelországban hét halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg pénteki idő, Isztambul közlekedését pedig megbénította a hóvihar.

 

Járhatatlanok az utak Románia délkeleti részén, sok településen nincs áram

 

Továbbra is járhatatlanok az utak, akadozik a vasúti közlekedés Románia délkeleti megyéiben szombaton, miután előző nap hóvihar sújtotta a térséget. A térség 113 településén már több mint 24 órája nincs áram.

 

 hirdetes_810x300  

Az ország délkeleti részét érintő előző napi harmadfokú (vörös) hóvihar-riadót szombaton elsőfokú (sárga) fagyriadó váltotta fel Románia egész területén: az előrejelzés szerint hétfőig a nappali hőmérséklet sem lesz mínusz 10–16 foknál magasabb, éjszaka pedig akár mínusz 25 fokig is hűlhet a levegő.

 

romania-havazas-e1453040437804-1024x576
Fotó: Europress

 

A hótorlaszok miatt továbbra is le van zárva több mint negyven főút a román fővárostól keletre fekvő Baragan-síkságon és Dobrudzsában. Szünetel a közlekedés a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályán is, ahonnan 30 óra elteltével sem sikerült még kimenekíteni több mint száz, a hó fogságában rekedt utast.

 

Hét áldozata van a pénteki lengyelországi fagynak

 

Lengyelországban hét halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg pénteki idő, november elejétől pedig 53-an haltak meg a hideg miatt – közölték a lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján.

 

sneh-snezenie-snehova-kalamita-orava-nestandard2
Fotó: pravda.sk

 

A szombat reggel közzétett RCB-jelentés szerint az utolsó 24 órában Lengyelországban több helyen mínusz 20 fokot mértek. Az országos meteorológiai szolgálat ennél is keményebb fagyokról számolt be: az északkelet-lengyelországi Suwalkiban a hajnali órákban mínusz 27, a sziléziai Katowicében pedig mínusz 29 fok volt.

 

Hóvihar bénítja meg Isztambul közlekedését, légi forgalmát

 

Hóvihar bénítja meg a hétvégén Isztambul közlekedését, így a légi és a tengeri forgalmat is. Körülbelül négyszáz belföldi és nemzetközi járatot töröltek szombaton és vasárnap az Atatürk és a Sabiha Gökcen repülőtéren.

 

Szombaton egyáltalán nem jár komp a város európai és ázsiai része között, és reggel semmilyen tengeri forgalmat nem engedélyeztek a hatóságok a Boszporuszban.

 

snow-istanbul
Fotó: ibtimes.uk

 

A meteorológiai intézet előrejelzése szerint akár 20 centiméteres hó is eshet Isztambulban, és ezzel párosul a Balkán felől érkező hideghullám.

 

MTI

Nyitókép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!