Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy amennyiben több menedékkérelem érkezik hozzájuk, mint amennyit befogadhatnak, úgy Szlovákiában helyeznék el a túljelentkezőket.

 

Sobotka a Die Kurier-nek adott interjújából az is kiderül, hogy az ügyben már folynak a tárgyalások Szlovákia és Ausztria közt.

 

Nyugati szomszédunk 2016-ban 37 500 főben határozta meg a menedékkérelmek befogadásának felső határát, bár akkor nem használták ki teljesen. A 2017-es évre vonatkozóan ezt a számot 35 ezerre csökkentették.

 

 hirdetes_300x300  

A létszám betöltése esetén felmerült, hogy a túljelentkezőket a környező országokban helyeznék el.

 

„Szlovákiával megkezdtük a tárgyalásokat, és más országokat is meg fogunk szólítani, hogy átvegyék tőlünk a ‘többletet’, amíg a menekülteknek nem tudnak Ausztriában menekültstátuszért folyamodni.”

 

nyilatkozta Sobotka.

 

Szlovákia 2015-től Bősön az ideiglenes menekülttáborban helyezi el az Ausztriából érkező menedékkérőket. Akkoriban  a migránshullám kezelésével kapcsolatos segítségként tekintett a szlovák fél, az egyezség két évre szólt.

 

Az intézkedés azonban a lakosság ellenállásába ütközött, Bősön ezügyben népszavazást is tartottak. Ennek eredményeként elutasították a menekülttábor létrehozását/fenntartását, ám a kormány nem fogadta el a szavazás eredményét, majd 2016 januárjától Bős városi rangot kapott.

 

Körkép.sk, hnonline.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!