Andrej Kiska államfő január 9-én 20 főt tüntetett ki a Szlovák Köztársaság meggalakulásámak 24. évfordulója alkalmából a pozsonyi vár lovagtermében.

 

Az államfő megköszönte a kitüntetetteknek, hogy munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Szlovákia szebb, műveltebb és igazságosabb hely legyen.

 

„Történelmünk igazságát nem kell ideológiailag árnyalni, sem pedig jószívűen szépíteni. De értenünk kell és tanulni belőle. Annál is inkább, mert minden évben – így idén is –  hősöket tüntetünk ki, akiknek sikerült ellenállniuk a múlt démonainak. A mi felelősségünk, hogy ne pazaroljuk el ezt a lehetőséget a jó életre, amelyet az ő bátorságuknak köszönhetően kaptunk.”

 

mondta Kiska a ceremónián.

 

 hirdetes_400x285  

Juraj Kukura és Boris Filan nem voltak a kitüntetettek között, mert bár a kormány jelölte őket, jelölésük nem a megszabott határidőn belül történt (május végéig lett volna rá lehetőségük, ők viszont novemberben hagyták jóvá a jelölést).

 

Németh Ilona a pozsonyi várban, forrás: prezident.sk/reprofoto
Németh Ilona a pozsonyi várban, forrás: prezident.sk/reprofoto

 

A kitüntetettek között volt a dunaszerdahelyi Munkácsy-díjas képzőművész, Németh Ilona is, akinek a Pribina-kereszt II. fokozatát adta át az államfő a képzőművészetben kifejtett, Szlovákia kulturális fejlődését elősegítő érdemeiért.

 

A kitüntetettek teljes névsorát és az államfő hozzájuk szóló köszöntőjét ide kattintva tekinthetik meg.

 

Körkép.sk, prezident.sk

Nyitókép: prezident.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!