A kis csapatok, így a magyar válogatott kijutási, valamint a tornán a  jobb szereplési esélyeit növeli ugyan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) keddi döntése, mely szerint 2026-tól 48 csapatos lesz a világbajnokság, ám ettől az esemény színvonala nem növekszik – összegezte Szabados Gábor sportközgazdász az M4 Sport szerdai, Sportreggeli című adásában.

 

„Nem biztos, hogy olyan szakmai sikert hoz majd a világbajnokság létszámának emelése, mint a tavaly nyári Európa-bajnokság esetében történt, ugyanis a mezőny bővítésének nyertes kontinensei, például Ázsia csapatai, nem képviselnek vb-szintű játékerőt” – véli Szabados Gábor.

 

A sportközgazdász szerint a FIFA sportpolitikai döntést hozott a mezőny 32-ről 48 csapatosra bővítésével, hiszen a létszámemelés volt az elnökválasztás előtti egyik ígéret. A döntés rövid távon pénzügyi sikert hozhat ugyan, ám a vb színvonala, értéke ezzel nem nő, mert több értéktelen meccs lesz.

 

Germany players celebrate with their trophy after winning the 2014 World Cup final between Germany and Argentina at the Maracana stadium in Rio de Janeiro July 13, 2014. (Darren Staples/Reuters)
A 2014-es brazíliai vb győztese: Németország

 

 hirdetes_810x300  

Azzal, hogy a hármas csoportokból ketten továbbjutnak, a „nagycsapatok” megerőltetés nélkül léphetnek tovább, igaz, az úgynevezett kiscsapatok, mint például a magyar válogatott, is könnyebben elérhetik az egyenes kieséses szakaszt – tette hozzá Szabados Gábor.

 

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a megnövelt létszámú franciaországi Eb előtt is éltek ezek a félelmek, a szakember azt felelte, hogy valóban így volt, ám Európában sűrűbb a mezőny, és azok a válogatottak, amelyek a bővítésnek köszönhetően tudtak több év szünet után kijutni, mint például a magyar együttes, eleve megütöttek egy bizonyos szintet.

 

„A világban más a leosztás, mint Európában. Az új kvótarendszer szerint Katar és Omán is ott lehet majd a világbajnokságon, ám ettől az esemény sportszakmai értéke nem nő”

 

– véli a sportközgazdász, aki szerint a magyar válogatott kijutási esélyei is javulnak, de nem olyan mértékben, mint a kontinensbajnokság esetében.

 

infanit
Gianni Infantino. forrás: nytimes.com

 

Az is elhangzott, hogy a FIFA a döntésnél figyelembe vette a klubok érdekeit is, ezért nem növelte jelentősen a játéknapok számát: az eddigi 30-ról csupán 32 napra nő azon napok száma, amíg az egyesületeknek nélkülözniük kell a válogatottban érdekelt játékosaikat, és a mérkőzések száma sem emelkedik, hogy a klubidény kezdetére ne túlságosan „kifacsart” focistákat kapjanak vissza.

 

MTI
borítókép: independent.co.uk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!