Törökország kijelentette, mindaddig nem vonja vissza csapatait a kettéosztott Ciprus szigetéről, míg ugyanezt nem teszi meg Görögország is.

 

Ugyanakkor pozitívan nyilatkozott a szigetország újraegyesítéséről, aminek tárgyalásai jelenleg is folynak Genfben, ahol a görög ciprióták és török ciprióták képviselői ültek tárgyalóasztalhoz.

 

A szigetet 1974-ben osztották két részre, miután a görög katonai junta megdöntötte a ciprusi kormányt és elfoglalta a sziget egy részét, majd Törökország 170 katonája partraszállt. A konfliktus azzal ért véget, hogy meghúzták a mai is érvényes demarkációs vonalat, két részre osztva a szigetet. 165 ezer görög és 45 ezer török cipriótának kellett elhagynia az otthonát attól függően, hogy a vonal melyik oldalán találta magát.

 

 hirdetes_300x300  

Jelenleg 30 ezer török és (hivatalosan) 1000 görög katona tartózkodik a szigeten. A feszültséget jól jellemzi, hogy Görögország katonai költekezése állandó jelleggel az egyik legnagyobb Európában a GDP arányában mérve.

 

A görög és török ciprióták végső megoldása a tárgyalásokon az lehet, ha egy közös kormányzású államszövetséget hoznak létre. Bár Tökörszág nem zárkózik el a megoldás keresésétől, egyelőre úgy látja, hogy az álláspontok nem közelednek.

 

Ciprust Szlovákiához hasonlóan 2004-ben vették fel az Unióba megosztottsága ellenére.

 

BBC.com
Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!