Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet hagyományosan a davosi (Svájc) Világgazdasági Fórum közelgő megnyitójának előestéjére időzítve közzé tette a globális vagyoni egyenlőtlenségekről és szegénységről szóló jelentését. E szerint a világ 8 leggazdagabb embere akkora vagyonnal rendelkezik, mint a Föld népességének szegényebbik fele.

 

Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim Helu, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison és Michael Bloomberg – nyolc név, nyolc különböző ember, különböző életúttal, egy azonban közös bennük: ők nyolcan együtt akkora vagyonnal rendelkeznek, mint a Föld népességének szegényebbik fele.

 

Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett és Carlos Slim, forrás: aktuality.sk

 

A legnagyobb vagyona nettó 75 milliárd dollárral a Microsoft társalapítójának, Bill Gatesnek van. Őt a spanyol Amancio Ortega, a spanyol ZARA márka alapítója követi a sorban 67 milliárd dollárral, a harmadik Warren Buffett, a Berkshire Hathaway legnagyobb részvényese 60,8 milliárddal, a negyedik pedig a mexikói Carlos Slim Helu, a Grupo Carso tulajdonosa 50 milliárd dollárral.

 hirdetes_810x300  

 

Az Amazon alapítója és vezetője, Jeff Bezos 45,2 milliárd dollárral az ötödik, a Facebook társalapítója és vezetője, Mark Zuckerberg 44,6 milliárddal a hatodik, Larry Ellison, az Oracle társalapítója és vezetője 43,6 milliárddal a hetedik és nyolcadikként Michael Bloomberg, a Bloomberg LP tulajdonosa zárja a sort nettó 40 milliárd dolláros vagyonnal.

 

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison és Michael Bloomberg, forrás: aktuality.sk

 

Az Oxfam már tavaly figyelmeztetett arra, hogy a világ legvagyonosabb 1 százaléka gazdagabb, mint a Föld lakosságának többi 99 százaléka együttvéve.

 

Az Oxfam jelentése szerint a 2015-ben a 62 leggazdagabb ember nagyobb vagyon felett rendelkezett, mint a Föld legszegényebb 3,6 milliárd lakosa. 2010-ben ehhez még 388 főre volt szükség a leggazdagabbak közül, 2016 végére pedig oda jutottunk, hogy 8 ember is elég ahhoz, hogy lekörözzön 3,6 milliárdot.

 

Körkép.sk, TheGuardian

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!