Továbbra is a nyolcadik helyen halad Fa Nándor a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

 

A magyar versenyző jelenleg Brazília déli partjainál hajózik, honlapjának bejegyzése szerint már túl van az elméleti versenytáv 80 százalékán, és szerencsésen átjutott a Dél-Amerika melletti, úgynevezett „Üvöltő Negyvenesek” nevű viharzónán. Stabilan a nyolcadik helyen vitorlázik, a mögötte haladó Éric Bellion hátránya 679 tengeri mérföld a magyar versenyzővel szemben.

 

spiritofhungary.hu

 

„Minden kedvezőtlen időjárási szituáció pont addig tart, amikor már rég elszakadt a cérnád és ordítasz magadban. Egy ideig, ha rutinos vagy, akkor kifejezetten hosszú ideig tűröd, tudod pontosan, nem ellened van, hanem az elemek járják pályájukat, csak nekünk minden, ami rossz, az hosszú. Kicsit ma is ordítottam, de ez inkább csak a frusztráció levezetésére van, senki és semmi nem figyel rám, tudom, hogy magamnak ordítok.”

 

 hirdetes_300x300  

Fa Nándor és a mezőny 72 napja rajtolt el az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, melyen hátránya 4516 tengeri mérföld az első francia Armel Le Cleach-hoz képest. Az éllovas vitorlázó, valamint üldözője, a brit Alex Thomson, aki az elmúlt napokban 40 mérföldre csökkentette hátrányát, már Franciaországnál jár, kevesebb, mint 400 tengeri mérföld választja el őket a céltól, ahova várhatóan csütörtökön be is futnak. A jelenlegi versenycsúcsot várhatóan mindketten megdöntik.

 

Fa Nándor tartja a 8. helyet, spiritofhungary.hu

 

A mezőnyt – amelynek utolsó tagja félúton jár Új-Zéland partjai és a Horn-fok között – eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

 

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

 

Jan. 18. reggeli adatok, térképfotók a VG versenyoldalról, kifejezetten nyári hőmérséklet, könnyű szél, 2 méteres hullámzasban – jól jönnek a szelídebb viszonyok a déli óceánok megpróbáltatásai után hajónak és hajósnak. Kevesebb, mint 5000 tengeri mérföld van még a Spirit of Hungary előtt. spiritofhungary.hu

 

A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

A hajónaplóból: Gyönyörű volt a naplemente. Majdnem teljesen tiszta az idő, csak a szokásos esti lehűlés rajzolt pár bárányfelhőt az égre, ami csak szebbé teszi. Nagyon ritkán látni, hogy a napkorong lassan belemerül az Óceánba. Most az utolsó mm-ig látszott, sőt, mintha behorpadt volna a horizont a fényétől., spiritofhungary.hu

 

 

MTI, spiritofhungary.hu

Nyitókép: spiritofhungary.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!