Íme, a leghíresebb beiktatási beszédek az Egyesült Államok elnökeitől!

 

John F. Kennedy szájából hangzott el minden idők talán legismertebb beiktatási mondata 1961. január 20-án: „Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért.” Beszéde mellesleg 14 perces volt, a negyedik legrövidebb.

 

Kép: Hirado.hu

 

Amire senki sem számított

 hirdetes_300x300  

 

Abraham Lincoln második beiktatási beszédét a polgárháború vége előtt nem sokkal mondta el 1865. március 4-én, viszont az elégedettség helyett a bánat hangján szólította meg az embereket, közöttük John Wilkes Booth-t is, az elnök későbbi gyilkosát is.

 

A legrövidebb

 

George Washingtoné a legrövidebb, mindössze 135 szóból álló beiktatási beszéd. 1793. március 4-ei beszédét öt mondatba foglalta, megköszönte a megtiszteltetést, majd a hivatali eskü fontosságáról szólt pár szót. Sokak szerint azért nem időzött sokat, mert fogatlansága miatt nem szerette nagyra nyitni a száját.

 

Kép: hirado.hu

 

A leghosszabb

 

Henry Harrison 1841. március 4-én minden idők leghosszabb, 1 óra 45 percen át tartó beiktatási beszédét tartotta meg. A nemzeti hősként tisztelt államférfi az angol–indián sereg legyőzésével híresült el. A beiktatás alatt tüdőgyulladást kapott, és 30 nap múlva életét vesztette.

 

A legkínosabb

 

Martin Van Buren egy elszólással csalt mosolyt a közönség és a történészek arcára. A gazdasági válság “félrekezeléséről” elhíresült elnök ezt mondta beiktatása alatt 1837. március 4-én: „az amerikai forradalom eggyé forrt bennünket születésem idején”, így a meglepett közönség számára úgy tűnt, mintha az elnök nem a forradalmat, hanem saját születését dicsőítette volna.

 

A legjópofább

 

Eisenhower első beiktatási beszédére 1953. január 20-án került sor Washingtonban, ahol nem mindennapi látvány fogadta az eskütételre érkező vendégsereget. A német származású, ám Texasban felnövő farmergyerek Eisenhowerhez a ceremónia kellős közepén egy cowboy érkezett lóháton, és a tömeg ujjongása közepette meglasszózta a hivatalba lépő elnököt.

 

Kép: hirado.hu

 

A legmerészebb

 

„A mostani válságban a kormány nem megoldás a problémákra – a kormány maga a probléma.”- mondta Ronald Reagan 1981-ben történelmi beiktatási beszédén, melyet rendhagyó módon a Capitolium nyugati oldalán mondott, ahonnan az alapító atyák emlékműveire, illetve a távolban az arlingtoni nemzeti temetőre is rálátott.

 

Kép: hirado.hu

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: nlcafe.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!