Megjelent a rendes éves Big Mac kutatás, amely megmutatja, melyik országban a legdrágább a McDonald’s hamburgere. Elvileg persze minden Big Mac egyforma, de valójában azért országonként akadnak különbségek. Például az árban és a The Economist évtizedek óta fel is használja ezt az adatot kutatási célokra.

 

A Big Mac országonként azonos összetevői miatt (egyszerű vele számolni) alkalmas annak mérésére, hogy hosszabb távon mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg árfolyam-kiigazító – így értékkiegyenlítő – hatása az egyes térségekben kapható azonos szolgáltatási és árutermék-kosaraknál.

 

A gazdasági magazin 1986 óta vizsgálja a Big Mac árát a világban, egyfajta mérőszámnak használva, ami megmutatja az adott országok devizájának erejét. Az idei versenyben Svájc lett a nyertes, bár nagy kérdés, hogy ők mennyire örülnek annak, hogy náluk kell a legtöbbet fizetni egy hamburgerért.

 

Amerikában 5 dollár egy Big Mac, míg Svájban 6,35 dollárt  kell érte fizetni.  Magyarország a 900 forint körüli hamburger árral a középmezőnyben található, a 27. helyen, a legolcsóbb pedig Egyiptom. Szlovákiát az euroövezethez sorolták, itt egy Big Mac ára 4,06 dollár.

 hirdetes_300x300  

 

forrás: origo.hu
kép: McDonald’s

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!