A szlovákiai tudósok és kutatók számára ismét elérhetőek a nemzetközi tudományos adatbázisok, amelyeket az előfizetések lejárta miatt idén januártól nem használhattak. A szerződések megújításának elmaradása az oktatásügyi minisztérium feledékenysége miatt következett be.

 

A hozzáféréseket eredetileg az előző hét végéig folyamatosan megújították, közölte a TASR hírügynökséggel a tárca sajtóosztálya. „Az Elsevier társaság január 19-én megerősítette a hozzáférések megújítását.” A társaság technikai részlege Indiában dolgozik, de mivel ott január 20-a (péntek) ünnepnap volt, ezért a hozzáféréseket ma újították meg.

 

A nemzetközi szakmai cikkekhez és adatbázisokhoz való hozzáférés drága mulatság (évente nagyjából 3,5 millió euró), ezért is vásárolja a minisztérium központilag, a Tudományos-műszaki információs központján (CVTI) keresztül, Európai Uniós forrásokból.

 

 hirdetes_810x300  

Január elsejétől a Szlovákiában dolgozó tudósok és kutatók elvesztették a nemzetközi tudományos adatbázisokhoz való hozzáférésüket, ezáltal nem tudták végezni munkájukat, nem jutottak hozzá a tudományos forrásokhoz, nem volt lehetőségük publikálásra és jelentős többletköltséggel járt a hiányosságok fedezése. Az állam minimum egy éve tudott a problémáról.

 

Körkép.sk , teraz.sk
kép: dennikn.sk

 

A kormánykoalíciót nem foglalkoztatja Peter Plavčan minisztériumának hibája

 

A tudósok haragszanak az államra, kikapcsolták a tudományos adatbázisokhoz való hozzáférésüket

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!