A száműzött gambiai elnök, Yahya Jammeh több millió dollárt költött el az államkasszából uralkodásának utolsó heteiben. Az afrikai országot így saját, távozni kényszerülő elnöke fosztotta ki.

 

A volt elnök hivatali idejének utolsó két hetében 11,4 millió dollár értékben luxusjárműveket vásárolt az állam pénzén, majd hajóval külföldre menekítette vadiúj szerzeményeit.

 

Az 1994-ben puccsal hatalmat szerző Jammeh elnök 22 évig uralkodott Gambiában, amolyan féldiktátorként tartották számon. Tavaly decemberben nagy meglepetésre vereséget szenvedett az elnökválasztáson. Bő egy hónapig úgy tűnt, hogy nem adja át az ország irányítását, és az újonnan megválasztott gambiai elnöknek, Adama Barrownak Szenegálban kell maradnia. (Barrow Szenegálban tette le a hivatali esküt is.)

 

 hirdetes_810x300  

Az erős nemzetközi nyomás és a Gambia határainál felsorakozó szenegáli hadsereg miatt végül Jammeh kénytelen volt önként száműzetésbe vonulni.

 

Jammeh elnök üresen tátongó államkasszát hagyott hátra utódjának. Most Guinea-ban talált menedékre, és bár az új kormány a költekezést észrevette, nincs törvényes módja, hogy Jammehtől visszavegye a pénzt, vagy elszámoltassa.

 

France24.com

Nyitókép: independent.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!