Drágulhat a hulladék lerakásának díja Szlovákiában. A környezetvédelmi minisztérium új törvényt készít elő a hulladékelhelyezés díjának szabályozására, jelentette ki Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter. A szlovákiai díjak jelenleg a legalacsonyabbak az EU-ban, egy tonna szemét lerakásáért 4,98 – 9,96 euró közötti összeget kell fizetnünk.

 

 

Miközben a nyugati országokban a hulladék nagy részét újra feldolgozzák, nálunk ez fordítva működik. „El kell búcsúznunk a lerakatoktól” – jelentette ki Solymos. Rámutatott, hogy ha nem emelik a díjakat, akkor a nem tűnnek el a lerakatok.

 

 

 hirdetes_810x300  

A tárca a héten új közbeszerzési eljárást hirdet egy új információs rendszer létrehozására. Ennek köszönhetően az államigazgatás, az önkormányzatok, a hulladékgazdálkodásban dolgozó vállalkozók és a nyilvánosság is komplex információt kaphat a hulladék keletkezéséről és tárolásáról, újrafeldolgozásáról, az újrahasznosító telepekről és a hulladékégetőkről, de a lerakatokról is.

 

A minisztérium prioritásként fogja kezelni a légkör védelmét, az árvízvédelmet valamint a környezetet nagy mértékben terhelő tényezők felszámolását. A tárca módosítani kívánja a légkörről szóló törvényt. Az új szabályok új intézkedéseket hozhatnak például a nitrogén-oxidok plafonértékeinek csökkentésével kapcsolatban.

 

Az árvízvédelmi intézkedések leginkább Besztercebányán, Eperjesen és Kassán folytatódnak majd, de felújíthatják a Nyitra folyó menti gátakat és töltéseket is. 18 veszélyes lerakat felszámolására írtak ki közbeszerzést. Ezek közé tartozik a főváros Vereknye városrészében található vegyi lerakat, a garampéteri gudron lerakatok, az aranyosmaróti Calex gyár, valamint az érsekújvári, komáromi, párkányi, ruttkai városokban található vasúti depók.

 

teraz.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!