Magyar idő szerint kedden délután 14 óra 18 perckor kezdték el bejelenteni a 2017-es Oscar-jelöléseket Los Angelesben. A legjobb élő szereplős kisfilmek jelöltjeit Az utolsó szamuráj-ban nyújtott alakításáért Oscar-jelölt Ken Watanabe olvasta fel, az öt jelölt egyike Deák Kristóf Mindenki című alkotása lett. Ebben a kategóriában eddig csak egyetlenegyszer kapott magyar film Oscar-jelölést, 53 évvel ezelőtt Szabó István Koncert című vizsgafilmje.

 

A 2017-es Oscar legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriájának jelöltjei:

  • Ennemis Intérieurs (Sélim Azzazi)

  • La Femme et le TGV (Timo von Gunten)

  • Mindenki (Deák Kristóf)

  • Silent Nights (Aske Bang)

  • Timecode (Juanjo Giménez)

 

A 25 perces Mindenki főszerepeit két gyerekszínész, Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya, illetve Szamosi Zsófia játssza. A Jászai Mari-díjas Szamosi tíz évig volt a Pintér Béla Társulat tagja, szerepelt az Átok és a Terápia című tévésorozatokban, de olyan filmekből is emlékezhetünk rá, mint az Állítsátok meg Terézanyut!, a Lora, Az éjszakám a nappalod, valamint A martfűi rém, amiben az ártatlanul elítélt férfi testvérét alakította.

 

A kilencvenes évek elején játszódó film történetét így foglalta össze Deák Kristóf író-rendező az Origónak adott interjújában: „Van egy kislány, új iskolába kerül, amiben eleinte nincs sok öröme, de bekerül a kórusba. Lehet, hogy nem ő a legjobb, de nagyon szeret énekelni. Igen ám, de a kórusvezető néni meg nagyon szeret díjakat nyerni, fesztiválokra járni, úgyhogy az első adandó alkalommal megkéri ezt a kislányt, hogy inkább csak tátogjon a kórusban, mert akkor mindenkinek jobb lesz. És innen indul a probléma.”

 

 hirdetes_300x300  

origo.hu
kép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!