Arbeit macht frei: visszakerül Dachauba a 2014-ben ellopott náci felirat - Körkép.sk
Friss hírek

Arbeit macht frei: visszakerül Dachauba a 2014-ben ellopott náci felirat

A jövő héten visszatér Norvégiából Németországba a koncentrációs tábor két éve ellopott kapuja.

 

A kaput hétfőn indítják útnak, de hogy pontosan mikor érkezik meg Dachauba, egyelőre nem tudni, mert az függ a vámügyintézés gyorsaságától és attól is, hogy milyen gyorsan sikerül kétszer is átcsomagolni a történelmi emléket.

 

Két éve lopták el

 

A 2014. november 2-ára virradóra eltűnt kaput november 28-án találták meg a norvégiai Bergenben. A tettesek továbbra is ismeretlenek, a norvég rendőrség nem talált semmiféle olyan bűnjelet (sem ujjlenyomatot, sem DNS-t), amely nyomra vezethetne.

 

Az emlékhely vezetője, Gabriele Hammermann szerint semmiféle kétség nem fér ahhoz, hogy az eredeti kaput találták meg az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) hírhedt náci jelmondattal.

 

A 100 kilós, 500 ezer euróra biztosított kovácsoltvas kapu szállítási költségeit a norvég kulturális minisztérium fedezi

 

A 100 kilós, 500 ezer euróra biztosított kovácsoltvas kapu szállítási költségeit a norvég kulturális minisztérium fedezi. A dachaui az első állandó koncentrációs tábor volt a náci Németországban, 1933 márciusában, Hitler hatalomra jutása után néhány héttel hozták létre Münchentől 20 kilométerre, egy volt lőszergyár területén. A háború végéig több mint 200 ezer embert fogtak kényszermunkára Dachauban.

 

MTI

Nyitókép: luzernerzeitung.ch

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket