Először ülésezett ma a parlament az új házszabály szerint, amelyet Andrej Danko (SNS) házelnök javaslatára fogadtak el tavaly a képviselők. A rendelkezés tiltja a „vizuális segédeszközök” használatát, de nem tűri meg az ülésteremben a pártokat vagy mozgalmakat propagáló anyagokat sem – legyen az akár egy pólón lévő felirat vagy kitűző.

 

Az SNS elnöke az intézkedést az SaS és az OĽaNO ellen szánta, akik tavaly egész évben transzparensekkel, „Fico védi a tolvajokat” (Fico chráni zlodejov) feliratú pólókkal és más eszközökkel próbálták felhívni a Smer sorozatos botrányaira a figyelmet – parlamenten kívül és belül.

 

A mai nap során azonban úgy tűnik, a szájkosár-törvényként gúnyolt módosítás célt tévesztett: Kotelbáékon csattant.  Az ĽSNS politikusai ugyanis zakójukon rendszerint a párt logójával ellátott zöld kitűzőket viselnek.

 

  hirdetes_300x300   

A dolog az ellenzéknek sem tetszett (vagy inkább kihasználták,az alkalmat hogy így hívják fel a figyelmet a házszabály abszurditására). Miroslav Beblavý független képviselő hívta fel a figyelmet a dologra, és Lucia Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke pedig utasította az ĽSNS képviselőit, hogy vegyék le a kitűzőket.

 

Mivel ennek Kotlebáék nem tettek eleget, Nicholsonová felszólította őket, hogy az új házszabálynak megfelelően hagyják el a termet. Mivel ennek a felszólításnak sem tettek eleget, kihúzták őket a jelenlévők listájáról. Ha még egyszer előfordulna ilyen eset, a házelnökök az illető képviselők fizetését is megnyirbálhatják bírság formájában.

 

DennikN.sk

Nyitókép: dennilkn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!