Öt konzorcium pályázott a magyar és szlovák Komáromot összekötő új Duna-híd építésére – adta hírül a napi.hu.

 

A portál értesülései szerint két osztrák, két szlovák és egy magyar konzorcium nyújtott be pályázatot a két várost összekötő híd felépítésére. A napi.hu-nak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megerősítette, hogy

 

„A komáromi hídra vonatkozó ajánlatbeadási határidő 2017. január 24-én járt le. A megjelölt határidőre öt ajánlattevő adott be ajánlatot. A bírálat folyamatban van, eredményes eljárás esetén várhatóan március végén eredményt hirdetünk. A szerződéskötés áprilisban várható, a munkakezdés májusban lehetséges. A beruházást az unió CEF (Európai Hálózatfejlesztési Eszköz) alapja 85 százalékban támogatja, a költség 15 százaléka pedig magyar forrás. A projekt a szlovák féllel közösen valósul meg.”

 

A napi.hu azt is tudni véli, hogy egy török építőipari cég pályázata kisebb formai hibák miatt nem került be a pályázók szűk körébe, melyek közül a győztes kerül majd ki.

 hirdetes_300x300  

 

Két konzorcium osztrák érdekeltségű: a Strabag és a Porr vezeti ezeket. Rajtuk kívül pályázott még egy szlovák és egy olasz-szlovák cégekből álló konzorcium. Az ötödik cégcsoport viszont teljesen magyar, melynek tagja a Duna Aszfalt Kft., a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft.

 

Az új Duna-híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg. Az átkelőn kétszer egy sávos főút, valamint kerékpárút és gyalogos járda vezet át. A létesítmény és a hozzá kapcsolódó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

 

A beruházás teljes költsége 117 millió euró. Az Európai Unió a beruházáshoz Magyarországnak 52,2 millió, míg Szlovákiának 47,6 millió euró támogatást biztosít.

 

Napi.hu, Körkép.sk

Nyitókép: sziakomarom.sk

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Megjelent a komáromi Duna-híd kivitelezésének közbeszerzési felhívása

 

Hivatalosan is megkezdődött a komáromi Új Duna-híd építése

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!