Az elektronikus ügyintézésben jogellenes, hogy kisebbségi nyelven nem elérhető az ügyintézés. A slov-lex.sk és a slovensko.sk jogi portálok nem tájékoztatnak a a kisebbségi nyelveken, ami jogellenes a nyelvi karta vonatkozásában. A nyelvi karta értelmében az államnak magyarul is elérhetővé kellene tennie a törvények szövegét.

 

A Magyar Közösség Pártja ezért beadvánnyal fordul a szlovák igazságügyi tárcához a nyelvhasználati jogok terén tapasztalt hiányosságok miatt.

 

Nem elérhetőek a jogszabályok a kisebbségek nyelvén

 

 hirdetes_810x300  

Kőrösi Ildikó, az MKP önkormányzati és közigazgatási alelnöke, valamint Horony Ákos és Nagy Dávid jogi szekértők mai sajtótájékoztatójukon elmondták, beadványukkal egy törvénymódosító javaslat kidolgozását sürgetik annak érdekében, hogy a szlovák törvénytárban (illetve annak elektronikus változatában – slovlex.sk) megtalálható jogszabályok elérhetőek legyenek a legnagyobb létszámú szlovákiai kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is.

 

 

Azt, hogy ezek a törvények egy adott országban a helyi kisebbségek nyelvein – jelen esetben magyarul, ukránul és ruszinul – is hozzáférhetőek legyenek, egyebek mellett a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája is szavatolja, ám Szlovákiában ez a gyakorlatban nincs biztosítva.

 

Az MKP tavaly ősszel már beterjesztett egy hasonló témájú beadványt az igazságügyi tárcához. A polgári peres eljárásokban történő anyanyelvhasználatra vonatkozó beadványra választ nem kaptak, de időközben – vélhetően beadványuk hatására – parlamenti képviselők egy csoportja hasonló célú javaslatot terjesztett elő a törvényhozásban, amely már napirendjére is tűzte azt.

 

MTI/Körkép.sk

 

Nyitókép: Oriskó Norbert

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!