70 éve április 12-én indult az első transzport Csehszlovákiából Magyarországra a kitelepítettekkel.

 

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba – önálló alkotó- vagy kutatómunkával – a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

 

 hirdetes_400x285  

„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.

 

Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.”

 

áll az elfogadott határozatban.

 

A választás azért esett április 12-re, mivel 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé. Az idei emléknapnak különös aktualitást ad a kerek 70. évforduló.

 

A pályázat célja, hogy a középiskolás és az egyetemista fiatalok önálló alkotó- vagy kutatómunkával megismerjék és bemutassák a Felvidékről kitelepítettek sorsát és életútját. A Rákóczi Szövetség a pályázó fiatalokra bízza, hogy milyen módon közelíti meg a pályamunka a kiírás témáját!

 

Pályázni lehet:

– irodalmi művel (vers, vagy próza)

– történelmi esszével, tanulmánnyal

– interjúval

– rövidfilmmel

– illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával.

Beadási határidő: 2017. március 20.

 

Az eredményhirdetés és díjátadás a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén 2017. április 12-én, az Országgyűlés felsőházi termében kerül megrendezésre.

 

Pályázati felhívás és további információk a Rákóczi Szövetség honlapján találhatók: www.rakocziszovetseg.org.

 

Körkép.sk

Nyitókép: karpatalja.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!