Nemrég a Körkép.sk is foglalkozott az európai átlagfizetésekkel, és azzal, hogy vajon hány év múlva érhetnénk utol a nyugati országokat. Nos, kiderült, hogy Svájcot például soha.

 

Most újabb statisztikán szörnyülködhetünk el: az Eurostat összefoglalta az Európai Unió tagállamainak minimálbéreit. Az alábbi grafikon nagyon sok mindenre rámutat, például arra, hogy egy szlovákiai minimálbéres alkalmazott ötödét keresi a luxemburgi törvény által előírt legkisebb jövedelemnek, de az összes nyugati ország messze lehagyott minket e tekintetben – annak ellenére, hogy a bérek és a minimálbérek nálunk az átlagnál gyorsabban nőnek.

 

Bulgáriában és Romániában a legalacsonyabb a minimálbér nagysága. Az előbbiben 235 euró, az utóbbiban 275 euró. E tekintetben Szlovákia (435 euró) maga mögé utasította Csehországot (407 euró), Magyarországot (412 euró) és Horvátországot (433 euró) is, de az eddig felsorolt összegek közötti különbségek eltörpülnek, ha figyelembe vesszük a francia (1480 euró), a német (1498 euró), a belga (1532 euró) vagy a luxemburgi (1999 euró) minimálbér nagyságát.

 

 hirdetes_810x300  

Ezek mellett még az USA-ban érvényes legkisebb előírt bér sem tűnik annyira „amerikai álomnak” – ott 1192 euró volt a minimálbér januárban.

 

Forrás: Eurostat

 

Körkép.sk

Nyitókép: Eurostat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!