Ma az ellenzék indítványozta a Robert Fico kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt. Az e célból összehívott rendkívüli parlaemtni ülést az SaS és az OĽaNO-NOVA kezdeményezte, de csatlakozott hozzá Simon Zsolt frakción kívüli képviselő is. A rendkívüli ülés ma 13:00 órától kezdődött.

 

Frissítve – 15:50

 

Működik a szájkosár-törvényként is emlegetett új házszabály, amit Andrej Danko házelnök javaslatára nemrég fogadott el a parlament. Az ellenzék által összehívott, Robert Fico leváltásáról szóló rendkívüli ülés néhány perc után megszakadt, mert Danko szerint Igor Matovič megsértette a házszabályt azzal, hogy „vizuális segédeszközöket” is használt felszólalásához, amit az új szabályzat tilt.

 

 hirdetes_300x300  

Az eset ami miatt Andrej Danko az ülést berekesztette:

 

 

A koalíció sajtótájékotatója:

 

 

Matovič szerint azonban a vizuális anyagok a beterjesztétt javaslat hivatalosan leadott csatolmányai. Danko ennek ellenére megszakította az ülést, és csütörtök délután 14:00 órára napolta el. Bugár Béla (Most-Híd) a parlament alelnöke a sajtó előtt védelmébe vett Danko döntését, mondván, ő sem tett volna másképp ebben a helyzetben.

 

Az ellenzék sajtótájékoztatója:

 

 

Ficot az ellenzék az energiabotrány miatt kialakult helyzetért akarja leváltani, melynek során Közép-Szlovákiában többszörösére emelkedtek egyes fogyasztók energiaköltségei, mert az Árszabályozási Hivatal megváltoztatta a rendszerüzemeltetési díj nagyságát.

 

A botrány a kormánykoalícióban is feszültséget okozott, Robert Fico és Andrej Danko egyszerre akartak a helyzetet megoldó államférfi szerepében mutatkozni, és bár a Smer megakadályozta, hogy az Árszabályozási Hivatal igazgatóját, Jozef Holjenčíket Danko parlamenti meghallgatáson vonja felelősségre, Holjenčíknak végül távoznia kellett posztjáról.

Forrás: Aktuality.sk

 

Kollárék is csatlakoztak

 

Boris Kollár és pártja, a Sme rodina ma délelőtt bejelentette, hogy csatlakoznak az ellenzék kezdeményezéséhez, az „az emberek meglopása és az állam kifosztása” miatt.

 

A Sme rodina elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az állam által kirótt rendszerüzemeltetési díjat „ellopják”, melyet az államnak a szlovákiai bányák és a zöld energiát előállító cégek támogatására kellene fordítani.

 

„Minden bányász nézze meg fizetési szalagját, és tudja meg, hogy kétszer akkora összegnek kellene rajta szerepelnie. Mi 100 millió eurót küldünk önöknek, mi ezt az összeget kifizetjük, magukat meg meglopják”

 

Mondta Kollár, aki dokumentumokat mutatott fel arról is, hogy a smeres Peter Chudík parlamenti képviselő tulajdonában lévő két vállalat 2014 és 2016 között 11 millió eurós támogatásra jogosult az Árszabályozási Hivataltól.

 

„Peter Chudík minden hónapban 70 ezer eurót vesz el a polgároktól, amiből romák szavazatait tudja megvásárolni”

 

Mondta Peter Pčolinský a Sme rodina képviselő a sajtótájékoztatón. Chudík a vádakat elutasítja, mert szerinte nem dotációról van szó, hanem a napenergia eladásáról.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!