A Robert Fico kabinet mai ülésén döntötta személyi csődöt szabályozó törvény módosításáról, a változtatások jóváhagyásra a parlament elé kerültek.

 

A javaslatot az igazságügyi minisztérium dolgozta ki. Lucia Žitňanská (Most-Híd) elmondása szerint a személyi csődeljárás hozzáférhetőbb lesz és tízezer euróig nyújt majd védelmet a hitelezőkkel szemben. A megszabott összeg elegendő kell, hogy legyen az adós számára, hogy biztosítani tudja a lakhatását. A javaslat a hajléktalanná válás megelőzését szolgálja, a módosítást többéves huzavona előzte meg. A tárca közleménye szerint a jogszabály az adósságcsapdába kerülő embereknek nyújt majd nagy segítséget.

 

Engednek a nadrágszíjon

 

 hirdetes_810x300  

A szakemberek szerint a személyi csődnek idáig túlzottan szigorú feltételei voltak, az egyre jobban eladósodott lakosok közül kevesen jutottak el magához a segítséghez. A módosítás azonban lehetővé teszi a természetes személyek adósságmentesítését és a kilábalást a szorult helyzetből, amire 10 évente egyszer lesz lehetőség.  Az adós jogosult lesz kérni a bankot, hogy havonta legfeljebb 250 euróig terjedő összeget fizessen törlesztésként.

 

Az adósságmentesítés után az érintettek nyugodtan munkába állhatnak, nem kell attól tartaniuk, hogy jövedelmüket automatikusan elvenné a végrehajtó. Jelenleg körülbelül 60.000 személyt érintenek az exekúciók, közülük nagyjából  40.000 személy munkanélküli.

 

Teraz.sk
borítókép: Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!