Tárcaközi egyeztetésre került az általános és középiskolák, oktatási intézmények finanszírozásáról szóló 597/2003–as törvény módosítási javaslata. Az MKP kulturális és oktatáspolitikai alelnöke a javaslat kapcsán elmondta, hogy annak legnagyobb erénye, hogy a magyar iskolák szempontjából semmi húsbavágó változást nem irányoz elő. Az ősz folyamán ugyanis fennállt annak lehetősége, hogy megszűnik a 250 fő alatti iskolák kompenzációs támogatása.

 

A törvénymódosítás egyik eleme, hogy utazási támogatást kapnak azok a gyermekek is, akiknek lakhelyén szlovák iskola működik, de magyar nem, s ezért tömegközlekedéssel érhetik csak el az anyanyelvű oktatás lehetőségét. Az MKP alelnöke ezt pozitívumnak értékeli, mely szakít az eddigi diszkriminatív helyzettel.

 

„Újfent az események után kullogunk, elhárult egy konkrét veszély, de hosszú távú megoldás továbbra sem született.  Sok, nehezen élő iskolánk esetében érdemi előremozdulás nem történt, s a jelenlegi jogszabályi körülmények között nem is történhet.  Sokan élnek abban a tévhitben, hogy csak az aprócska, 7-8 fős kisiskolák küszködnek anyagi nehézségekkel. Ez azonban távolról sincs így. 30-40 fős iskolák esetében már több tízezer eurós hiányt kell a fenntartóknak pótolniuk, s ez az állapot a végtelenségig nem tartható fenn. Egy 40 fős iskola azonban már jelentős intézménynek számíthat egy kisebb közösség életében, melynek megtartása fontos”

 

– fogalmazott Kiss Beáta.

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!