Gyöngyi
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 10 °C
  • 18 °C
Friss hírek

Hétfőn lép életbe a tűzszünet Ukrajnában

Új tűzszüneti megállapodást kötött az orosz és az ukrán külügyminiszter. Remények szerint hétfőtől hozhat fegyvernyugvást Kelet-Ukrajnában a müncheni biztonsági találkozón kötött egyezség. A minszki megállapodás régóta csak papíron létezik, a gyakorlatban mindennapos a fegyveres erőszak.

 

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov arról beszélt, hogy a február 20-án életbe lépő tűzszünet a fegyvernyugváson túl a nehézfegyverzet kivonását is jelenti a harci zónából. Oroszország aktívan támogatja a tűzszüneti megállapodás létrejöttét, tette hozzá Lavrov.

 

Patthelyzet alakult ki 

 

Az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közötti harcok állandósultak, patthelyzet alakult ki a mára már frontzónaként emlegetett térségben.  A német külügyminiszter, Sigmar Gabriel már most jelezte, hogy néhány hét múlva folytatódnak az egyeztetések a politikai rendezésről, ami a tűzszüneti megállapodásnál is nehezebb folyamat lesz. Fegyvernyugvás és a nehézfegyverzet kivonása nélkül azonban nem lehet megkezdeni a politikai átmenetet, tette hozzá Gabriel.

 

A kelet-ukrajnai harcok állandósulása a második világháborús állófrontokra emlékeztet, amit a lakosság is megszenved. Avdijivka városában és környékén még keményebbé váltak az összecsapások, mint a korábbi hónapokban. A lakosság jelentős része nélkülözi a fűtést, áramot és alapvető megélhetési feltételeket.

 

Elemzők rámutatnak, hogy Donald Trump amerikai elnökké választása óta a kelet-ukrajnai harcok erősödése tapasztalható, ezért várja a világ Washington reakcióját.

 

Euronews
kép: NBC News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket