Sajtótájékoztatót hívott össze magyar idő szerint szerda estére a NASA. A hivatal meglehetősen titokzatos volt, csupán annyit árultak el, hogy a Naprendszeren kívüli bolygókkal – azaz az exobolygókkal – kapcsolatban találtak valami igazán fontosat.

 

A tudósok bejelentették, hogy a Spitzer-űrtávcső segítségével egy tőlünk 40 fényévre található csillag, a Trappist-1 körül hét Föld-szerű és nagyságú bolygót találtak, ezek közül pedig három a lakható zónában van – azaz nincs sem túl közel, sem túl távol a központi égitesthez képest. A kutatók szerint a három bolygó közül bármelyiken lehet folyékony víz is. Mint fogalmaztak:

 

Már nem az a kérdés, hogy megtaláljuk-e a második Földet, hanem az, hogy mikor.

 

Egy 7 tagú bolygórendszerről van tehát szó, és ami még izgalmasabbá teszi a felfedezést, az az a tény, hogy hat planétája minden bizonnyal olyan tömegű és nagyságú, mint a Föld.  A legkülső bolygó tömege, keringési ideje, valamint társaira gyakorolt hatása egyelőre nem ismert.

 hirdetes_400x285  

 

forrás: NASA

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a TRAPPIST-1 egy nagyon kompakt, rendezett bolygórendszer. Hat belső planétájának keringési periódusa „közel rezonáns” – amíg a legbelső bolygó nyolcszor kerüli meg a csillagát, addig egyazon időben a második ötször, a harmadik háromszor, a negyedik kétszer teszi meg ugyanezt.

 

forrás: NASA

 

A kutatócsoport vezetője Michael Gillon elmondta azt is, hogy a Trapist-1 egy ultrahideg törpecsillag – sokkal kisebb és hidegebb, mint a mi Napunk. Különösen jó esély van rá, hogy az egyik, lakható zónában talált planétát folyékony víz is borítja. Ez a földönkívüli élet utáni kutatás szempontjából is ígéretes lehet.

 

24.hu , origo.hu
borítókép: NASA/JPL-Caltech

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!