Az Eurobarometer aktuális felmérése azt mutatja, hogy egyre pozitívabban viszonyulunk az Európai Unióhoz Szlovákiában. A begyűjtött válaszokból az is kiderült, hogy a lakosság 69 százaléka támogatja a közös energiapolitikát, 54 százalékuk pedig a közös migrációs politikát.

 

Az EU-t a lakosság 34 százaléka értékeli pozitívan, ez négy százalékos növekedést jelent, miközben az EU negatív megítélése 26 százalékról 20 százalékra csökkent. A felmérés szerint a legtöbben közömbösek az Unióval szemben (45 százalék).

 

Pozitív változás történt az Unióba vetett bizalom esetében is, ahol az érték 40-ről 42 százalékra emelkedett. 2016 novemberében a  válaszadók 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a demokrácia működésével az EU-ban, ez hat százalékpontos növekedés, valamint az érték három százalékponttal magasabb az EU-átlagnál.

 

 hirdetes_300x300  

Az Európai Parlament munkájában 46 százalék bízik Szlovákiában, miközben az uniós átlag 40 százalék. Az Európai Bizottságban a válaszadók 43 százaléka bízik (Az EU-átlag 38 százalék).

 

Talán meglepő lehet, de a szlovák parlamentben csak a megkérdezettek mindössze 29 százaléka bízik, ez 3 százalékpontos csökkenés. Az állami intézmények közül a hadsereget tartják a legmegbízhatóbbnak (63 százalék). A rendőrség bizalmi szintje 46 százalékos, az EU-átlag 71 százalék. Az uniós átlag alapján a bírósági rendszerben a megkérdezettek 51 százaléka bízik, Szlovákiában ez 30 százalék.

 

 

webnoviny.sk
kép: europskyparlament.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!