A háromszéki önkormányzat gyűléstermében nem lehet kihelyezni a székely zászlót, döntött jogerős ítéletében a brassói táblabíróság.

 

A hétvégén közzétett ítélet alapján a Kovászna megyei tanács gyűlésterméből el kell távolítani azt a székely zászlót, amit Kulcsár Terza József, az MPP megyei elnöke egy éve adományozott az önkormányzatnak. Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei prefektúra támadta meg az adomány székely zászló elfogadásáról szóló határozatot. Ennek nyomán a Kovászna megyei törvényszék alapfokon megállapította, hogy adományozni ugyan lehet, viszont a zászlót a kitűzni nem szabad, mert törvény szerint az önkormányzat gyűléstermében csak Románia és az EU lobogói lehetnek kihelyezve.

 

Az alapfokú ítélet szerint sérti az alkotmányos rendet, hogy az adománylevélben és az azt elfogadó tanácshatározatban szerepel a „Székelyföld zászlója” megnevezés, holott ilyen entitás nem létezik. Az indoklásában arra is rámutatnak, hogy a kék-arany zászló valójában a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szimbóluma, amit a bíróság politikai szervezetnek nevez, amely az autonómiáért harcol. Megállapítják, hogy politikai alakulatok szimbólumát nem lehet kitűzni a tanácsteremben. Ezt a döntést erősítette meg jogerős ítéletében a brassói táblabíróság is.

 

 hirdetes_810x300  

forrás: maszol.ro
kép: kronika.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!