Szlovákia gazdasága az év utolsó negyedévében 0,8 százalékkal növekedett, ez 0,1 százalékos gyorsulás az azt megelőző három hónaphoz képest – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

 

A GDP növekedése továbbra és 3 százalék körüli. A gazdaság legfontosabb motorja az export, a hazai kereslet enyhén csökkent – köszönhető ez annak, hogy 2015 után jóval kevesebb beruházás érkezett az országba,  az ország ugyanis befejezte uniós forrásainak merítését.  2016 során a szlovák gazdaság 3,3 százalékot növekedett, miközben 2015-ben 3,8 százalékot.

 

A munkanélküliség a statisztikai hivatal szerint az utolsó negyedévben nyolcéves minimumon volt, 9,1 százalékon. Hosszú idő után csökkent azoknak a száma, akik rövid ideig (kevesebb mint egy év) külföldön vállaltak munkát (4,4 százalék , 153 500 fő). A legtöbb szlovák állampolgár Ausztriában és Csehországban vállal külföldi munkát.

 

 hirdetes_300x300  

Az átlagbér 3,6 százalékkal növekedett az elmúlt negyedévben és már 990 euró. Az idei évre a Szlovák Nemzeti Bank 3,1 százalékos GDP-növekedést jósol. A pénzügyminisztérium azonban még ennél is optimistább, ők 3,3 százalékra számítanak.

 

Hospodárske Noviny
kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!