Mevlüt Cavusoglu Törökország külügyminisztere egy rotterdami rendezvényen vett volna részt, ahol a törökországi alkotmánymódosító népszavazás lesz a téma. Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester korábban megtagadta annak a lehetőségét, hogy a külgyminiszter felszólaljon a Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit jelentősen kibővítő, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló kampányrendezvényen.

 

Ennek ellenére a politikus el akart menni a Rotterdamba és kemény politikai és gazdasági szankciókkal fenyegetőzött, ha Hollandia ezt megakadályozza. A holland kormány közölte, hogy a közrendre és biztonsági okok miatt vonták vissza a gép leszállási engedélyét. A fenyegetésről pedig azt közölte, hogy az teljes mértékben ellehetetlenítette az észszerű megoldások lehetőségét.

 

A külügyminiszter korábban azzal is fenyegetőzött, hogy ha az Európai Unió nem törli el a török állampolgárokkal szemben a vízumkényszert, akkor az EU-val kötött migrációs megállapodás is veszélybe kerül – Törökország nem teljesített és nem is hajlandó teljesíteni minden szükséges feltételt.

 

 hirdetes_400x285  

 Az EU több politikusa is az aggodalmát fejezte ki Törökország demokratikus és jogállami berendezkedése miatt, főleg a tavaly nyári puccskísérletet követő megtorlások tekintetében.

 

Origo.hu
kép: Radio USA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!