Az ENSZ minden évben március 22-ére hirdeti meg a víz világnapját. Ebből az alkalomból a Nagyszombati Vízművek (TAVOS) valamint a Regionális Közegészségügyi Hivatal is lehetővé teszi, hogy a lakosok bevizsgáltassák vizüket kerti kútjaikból, vagy egyéb helyekről – kivéve a vízvezetékhálózatból származó vizeket.

 

A víz napja központi témája a szennyvíz, ami sok esetben anélkül kerül a természetbe, hogy feldolgoznák vagy része tudna lenni a természeti körforgásnak, ezért szennyezi a felszín alatti vizeket.

 

A Közegészségügyi Hivatal március 22-én szerdán Nagyszombatban a Halenárska utcai laboratóriumában veszi át a mintákat reggel 8:00 és délután 15:00 között. A lehetőséggel a Galgóci, Nagyszombati és Pőstyéni járásokban élők élhetnek. Fél liter mintát kell leadni.

 

 hirdetes_810x300  

A TAVOS-nál március 23-án, csütörtökön adhatóak le a minták két helyszínen: Pőstyénben a Pozsonyi utca 3558 alatt, vagy Nagyszombatban a Fraňo Kráľ utcában. Ez előbbinél reggel 7-től 12:00-ig, az utóbbinál 7:00-tól 10:00-ig. A minták minimális mennyisége 2-5 deciliter, tiszta üvegtartályban színig töltve. A tartályra írják rá a mintavétel helyét, forrását (fúrt kút, artézi kút, forrás, stb.), illetve hogy milyen mélységből származik a víz, és persze elérhetőséget (telefonszámot). A TAVOS arra hívja fel a figyelmet, hogy mintavétel előtt érdemes a kutakból kiengedni a vizet a szennyeződések távozása végett (kb. 2 percig).

 

Az eredményeket egy héten belül az interneten is közzéteszik a minták sorszáma szerint, a vizsgálati protokollt a TAVOS azonban nem adja ki.

 

Tavaly 787 mintát adtak le.

 

Magyarországon több mint 30 magyar fürdő csatlakozott A víz világnapjához, vasárnap vagy március 22-én, szerdán az ország több pontján várják a fürdők rendezvényekkel, oktató- és szabadidős programokkal, gyógyvízkóstolással a vendégeket.

 

A Magyar Fürdőszövetség honlapja szerint sok fürdő kedvezményt is ad a belépőjegyek árából, a csatlakozott fürdők listája és a kedvezmények mértéke, időpontja a szövetség honlapján olvasható. Van ahol a kedvezmények mellett március 22-én meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket.

 

Teraz.sk/MTI

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!