Szingapúrban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor továbbra sincs a száz legdrágább város között az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden ismertetett éves globális felmérése szerint.

 

A lista kirívó sajátossága, hogy a két legnagyobb brit pénzügyi-üzleti központ, London és Manchester egyaránt hatalmasat zuhant az elmúlt egy évben, mivel a font jelentően gyengült a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás óta.

 

Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York.     Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán megőrizte negyedik éve tartott első helyét Szingapúr, amelynek New Yorkhoz mért költségindexe 120.

Szingapúr. Kép: cnbc.com

A felső tízes mezőnyben szerepel Szingapúr mögött Hongkong, Zürich, Tokió, Oszaka, Szöul, Párizs, Genf, New York és Koppenhága.

 hirdetes_300x300  

 

London nagyot zuhant
London, az első számú globális pénzügyi szolgáltatási központ – amely tavaly ilyenkor még a világ hatodik legdrágább városa volt – 18 hellyel a 24. helyre zuhant az idei EIU-költségrangsorban. A brit fővárosban jelenleg a New York-i dollárköltségek 89 százalékából meg lehet élni.

A világ 10 legolcsóbb városa. Kép: telegraph.co.uk

Az EIU elemzői hangsúlyozzák, hogy a dollárban számolt megélhetési költségek mércéjén London 20 éve nem volt ilyen olcsó.

 

Budapest fele olyan drága, mint New York

 

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely jelzi, hogy a Brexit-népszavazásból eredő fontgyengülés milyen drámai hatást gyakorol a külföldi üzletemberek londoni megélhetési költségeire.

 

A kazahsztáni Almati 38 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került az idei EIU-listán. Kép: telegraph.co.uk

 

Az Economist Intelligence Unit kedden bemutatott költséglistáján Budapest a 108. helyen áll, eggyel lejjebb tavalyi helyezésénél. A magyar főváros dollárban mért átlagos megélhetési költsége az EIU számításai szerint a New York-i szint 56 százaléka.

 

Bécs (Schenzennel holtversenyben) a 21. legdrágább város a világon, a New York-i árszínvonal 96 százalékába kerül az osztrák fővárosban élni. Prága ellenben viszonylag olcsónak számít, a 133-as listán a 95. helyet foglalta el (költségindexe 62 százalék). A lengyel fővárosban az árszínvonal New York-i árak 60 százaléka.

 

A kelet-európai EU-fővárosok közül a legolcsóbb – dollárban számolva – Bukarest, amely a 124. helyre került, két hellyel lejjebb, mint tavaly. Az EIU számításai szerint a román fővárosban a New York-i megélhetési költségek 47 százalékából ki lehet jönni.

 

A világ legolcsóbb városa – legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára – a kazahsztáni Almati, amely 38 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került az idei EIU-listán.

 

MTI

 

Nyitókép: eiu.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!