A parlament összeférhetetlenségi bizottsága javasolta Igor Matovič (OľaNO-NOVA) mandátumának visszavonását a képviselő aktív vállalkozói engedélye miatt. A döntés a parlament kezébe kerül, a mandátum visszavonásához 90 képviselői szavazat szükséges.

 

A kormánykoalíció bizottsági képviselői támogatták azt a javaslatot, amely visszavonná Matovič képviselői mandátumát többszöri szabályszegés miatt. A törvény tiltja, hogy a parlamenti képviselők vállalkozzanak és aktív vállalkozói engedélyük legyen. Az OĽaNO vezezője azonban az idei és az előző választási időszakban sem állította le engedélyét.

 

Feledékenysége miatt tavaly júniusban 12 ezer eurós bírságra ítélték, Matovič az Alkotmánybírósághoz fordult felülvizsgálat miatt, ők pár hete jóváhagyták a bírságot. A döntés nem jelenti automatikusan  a mandátum elvesztését – erről a parlamentnek kell majd döntenie, méghozzá alkotmányos  többséggel (legalább 90 képviselő szavazata szükséges).

 

 hirdetes_810x300  

A mai  tárgyaláson Matovič nem vett részt. A szavazás időpontjáról  Andrej Dankonak kell majd döntenie, elképzelhető, hogy már az aktuális ülésen dönthetnek a képviselő sorsáról.  A bizottság elnöke, Róbert Puci (Smer) szerint a törvény ismételt megsértéséről van szó, így ez a helyes döntés. Martin Poliačik (SaS) a bizottság ellenzéki tagja nem venné el Matovič mandátumát, hanem pénzügyi bírságot szabna ki.

 

aktuality.sk / Körkép.sk
borítókép: tasr.sk

 

Az Alkotmánybíróság döntött, Matovič elveszítheti mandátumát

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!