A török államfő ezúttal azt kifogásolta, hogy az unió „54 év alatt sem vette fel soraiba” Törökországot, mivel az utóbbi lakossága túlnyomó többségében muzulmán.

 

A keresztes lovagok szövetségének nevezte az Európai Uniót Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap egy ankarai kampányrendezvényen. Erdogan ennek kapcsán arra a múlt pénteki pápai audienciára is utalt, amelyen 27 európai uniós ország állam- és kormányfője vett részt a Vatikánban a római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából.

 

A török államfő azt is kijelentette, hogy az unió a török csatlakozási tárgyalások 2005-ös kezdete óta “egész végig hazudott”. “A 80 milliós török nép majd leckére tanítja az európai vezetőket” – hangoztatta.

 

Törökország és az Európai Unió között március közepén robbant ki diplomáciai konfliktus, miután több EU-tagállam nem engedte meg török minisztereknek, hogy az elnöki rendszer mellett kampányoljanak a helyi török közösségek előtt. Mindeközben Nyugat-Európában egyre feszültebben figyelik, hogy a NATO-szövetséges Törökország vezetése egyre jobban a tekintélyuralmi rendszer kialakulása felé halad.

 hirdetes_810x300  

 

MTI

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!