Történelemhamisítással vádolja Litvánia Oroszországot. A litván politikusok szerint az oroszok olyan dezinformációba kezdtek, ami tagadja a balti államok létjogosultságát, és ez nagyon hasonló ahhoz, ami Krímnél történt épp mielőtt megszállta volna az orosz hadsereg.

 

A litván védelmi mniszter azt nyilatkozta a Brit The Guardian napilapnak, hogy nagyon komolyan veszik Oroszország ellenséges propagandáját, amelynek célja szerinte egyértelműen a Baltikum destabilizálása.

 

„Azt állítják, hogy fővárosunk, Vilnius nem tartozhatna Litvániához, mert azt a két világháború között Lengyelország foglalta el. (…) most olyan riportokat készítenek, miszerint Klaipédia, (Litvánia harmadik legnagyobb városa – a szerk. megj.) sosem tartozott Litvániához, a város csupán Sztálin ajándéka volt a második világháború után. Komoly párhuzamok vonhatók a Krímnél lezajlott eseményekkel. (…) Mi most Litvánia területi egységéről beszélünk.

 

nyilatkozta a brit lapnak Raimundas Karoblis litván védelmi miniszter.

 hirdetes_400x285  

 

A balti ország vezető attól tartanak, hogy Oroszország azért kezdte el ezt a propagandát, hogy idővel történelmi alapon jogot formáljon bizonyos területekre. Szerintük ugyanez játszódott le a Krím annektálásának előestéjén is, mikor az orosz propaganda rengeteg pénzt és energiát ölt bele, hogy történelmi „tényekkel” formáljon jogot az ukrán félszigetre.

 

A The Guardiannak nyilatkozó litván köztisztviselők szerint a Krímnél az oroszok sokat dolgoztak azon, hogy bevezessék a köztudatba az Új-Oroszország (Novorosszija) kifejezést, ami Ukrajna keleti részeit jelöli, és ez már 2003-ban elkezdődött, és akkor sem hitte senki, hogy egy nap a Krímet megszállják.

 

TheGuardian.com

Nyitókép: theguardian.com/Gyakorlatozó amerikai kantonák a litván erdőben, az orosz határ közelében. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!