Lengyelország és Görögország kivétel minden egyes uniós tagállam nemzeti energiavállalata csatlakozik ahhoz az uniós kezdeményezéshez, ami azt tűzte ki célul, hogy 2020 után már nem épül újabb széntüzelésű erőmű.

 

A szén mindig is az európai ipar alapját képezte, nem véletlen, hogy az unió őse, az 1951-ben alapított Európai Szén- és Acélközösség (másik nevén Montánunió) is ennek közös kézben tartására jött létre.

 

A szén azonban bármely másik fosszilis energiahordozónál több szén-dioxidot termel égés során, a szénerőműveket évente 20 ezer ember halálával hozzák kapcsolatba. Az unió most mindent megtesz azért, hogy szénmentessé tegye az energiapiacot, elsősorban az elektromos áram termelését.

 

 hirdetes_400x285  

Lengyelország és Görögország azért nem csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert még mindig kirívó mértékben függnek a széntől. Lengyelországban az áramtermelés 90 százaléka szénerőművekben történik, Görögország pedig nemrég kezdett bele több széntüzelésű erőmű építésébe.

 

Az Európában egyre elterjedtebbé váló elektromos járművek bírálói gyakran érvelnek azzal, hogy amíg ilyen magas a szénerőművek száma, addig az elektromos autók valójában nem zéró-kibocstásúak, közvetve rengeteg szén-dioxid felszabadulásáért tehetők felelőssé.

 

TheGuardian.com, Körkép.sk

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!