Az Alkotmánybíróság ma hivatalosan megkapta a parlament által elfogadott alkotmánytörvény-módosítást, vagyis a mai naptól számítva 2 hónap áll rendelkezésére, hogy ezzel kapcsolatban meghozza döntését.

 

A következő két hónapban négy forgatókönyv képzelhető el.

 

Az Alkotmánybíróság a megszabott időszakban jóváhagyja, vagy nem hagyja jóvá a parlament döntését. A harmadik lehetőség, hogy patthelyzet alakul ki, és az előző kettő verzió egyikéhez sem lesz meg a szükséges 50 %+1 szavazat (ez a gyakorlatban 7 szavazatot jelent). Ez a helyzet nem annyira valószínűtlen, mert jelenleg csak 10 taggal működik az Alkotmánybíróság.

 

 hirdetes_810x300  

Andrej Kiska államfő ugyanis még nem nevezte ki a kormány által javasolt bírákat. (Az ellenzék egyik kifogása épp az volt az amnesztiák eltörlésével kapcsolatban, hogy szerintük a Smer ezzel akarja kényszeríteni  az államfőt a Smer jelöltjeinek kinevezésére, és ezzel a Smer mentesítené magát a törvények alól.)

 

Ha patthelyzet alakulna ki, ami nem oldódna meg két hónap alatt, akkor az alkotmánybírósági döntési eljárását leállítják.  A negyedik lehetőség szerint az Alkotmánybíróság a megszabott határidőn belül nem hoz döntést – ebben az esetben a parlament döntése automatikusan hatályossá válik.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!