Pál
  • HUF: 357.60
  • USD: 1.22
  • 0 °C
  • 3 °C
Friss hírek

Gyorsabban merülnek a laptopok, mint ahogy a gyártók ígérik

A laptopok adatlapjain feltüntetett akkus üzemidő csak egy becslés. A gyártók saját tesztekkel határozzák meg ezeket az értékeket, és természetesen  arra törekednek, hogy minél jobb fényben tüntessék fel a termékeiket, hiszen az üzemidő döntő választási szempont lehet a vásárlók számára – írja az Origo.

 

Ezek az adatok sajnos ritkán egyeznek a valósággal, a gyártók által „tipikus” jelzővel illetett üzemidők sok esetben köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit a vásárlók aztán a gyakorlatban tapasztalnak.

 

A vásárlási tanácsadással és fogyasztóvédelemmel foglalkozó Which? portál megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba, így az összes 2016 januárja óta náluk megfordult notebooknak az üzemidejét lemérték. Kétféle tesztet végeztek: az egyik során videókat kellett lejátszaniuk a laptopoknak, a másik során pedig wifikapcsolaton keresztül internetet böngésztek a termékekkel. Összesen hét gyártó hatvanhét termékét tesztelték; Acer (8), Apple (3), Asus (8), Dell (10), HP (12), Lenovo (20), Toshiba (6).

 

A megállapításaik lesújtóak, hiszen az összes gyártó közül kizárólag az Apple által megadott információkban bízhatnak meg nyugodtan a vásárlók, egyes márkák esetében a reálisnak titulálható üzemidő akár 50 százalékkal alacsonyabb is lehet a hirdetettnél. A Which? természetesen megkereste a laptopgyártókat az eredményeivel. A vállalatok egybehangzó tájékoztatása szerint az üzemidőbeli eltérések magyarázata, hogy minden vásárló esetében mást jelent a „tipikus” használat, ezt a nagyon konkrét körülmények óriási mértékben befolyásolják.

 

Origo.hu
kép: ihs.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket