A Szíriában végrehajtott amerikai légitámadás hosszabb távú olajpiaci hatásai ugyan ma még nem láthatók előre, azonban a közel-keleti térség időről időre fellángoló konfliktusai rendszerint emelkedő olaj- és üzemanyagárakat vonnak maguk után – írja a Portfolio.hu gazdasági hírportál.

 

Trumpnak a mai támadással sikerült elérnie azt, amit az OPEC-államoknak hosszas tárgyalások árán sem sikerült – mégpedig az olaj világpiaci árának emelését. A fekete arany ára ugyanis a rakétacsapás elrendelése után kiemelkedően megugrott.

 

Igaz, ez még nem kirívó mértékű, de a Brent és WTI típusú olaj árai is 52 dollár/barrel fölé emelkedtek, miközben az OPEC korábbi, sok erőfeszítéssel járó kitermelés-csökkentése is alig bírta 50 dollár fölé nyomni a olajárat.

 

 hirdetes_810x300  

A mostani kiugró értékek kögött nem feltételeznek olajellátási gondokat, de mivel Szíria szoros kapcsolatban áll a közel-keleti olajtermelő országokkal, a tőzsdén valamelyest már a konfliktus eszkalálódását is beárazták.

 

Egyébként Szíria 2008-2010-ben 400 ezer hordó kőolajat termelt ki, majd 2011-ben kitört a polgárháború. 2016-ban 35 ezer hordóra esett vissza termelése.

 

Portfolio.hu

Nyitókép: rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!