Először észleltek légkört a csillagászok egy exobolygó körül, amit még 2015-ben fedezett fel a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudóscsoportja.

 

A 2015-ben felfedezett, GJ 1132b katalógusjelű sziklás bolygó tömege 1,6-szorosa a Földnek, és a tőlünk nagyjából 39 fényévnyi távolságra lévő vörös törpe, a Napnál kisebb, hűvösebb és jóval tompább fényű égitest körül kering.

 

„Habár ez nem a földi értelemben vett élet felfedezését jelenti egy másik bolygón, de mindenképpen fontos lépés a megismerés felé”

 

– olvasható a kutatásban részt vevő Max Planck Csillagászati Intézet közleményében, a kutatók hangsúlyozzák, hogy a „GJ 1132b katalógusjelű szuperföld atmoszférájának észlelése az első alkalom, hogy légkört fedeztek fel egy, a Földhöz tömegében hasonló bolygó körül”.

 hirdetes_810x300  

 

A chilei teleszkóp segítségével a szakemberek megfigyelték, hogy a GJ 1132b miként nyelte el a vörös törpéből érkező fény egy részét, amikor elhaladt előtte. Az angliai Keele Egyetemen dolgozó John Southworth szerint a bolygók légkörét alkotó molekulák különböző módon nyelik el a fényt, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megvizsgálják az atmoszféra összetételét.

 

Az eredmények azt sugallják, hogy a GJ 1132b-t körülölelő vastag gázréteget vízgőz, metán vagy a kettő keveréke alkotja.

 

„Az egyik lehetőség, hogy ez egy „vízi világ”, amelyet forró vízgőz ölel körbe”

 

– mondta Southworth. A szakemberek szerint azonban annak ellenére, hogy légkörrel rendelkezik, a GJ 1132b nagy valószínűséggel lakhatatlan, mivel felszíni hőmérséklete 370 Celsius-fok.

 

Illusztrációs felvétel. Kép: c.slashgear.com

 

National Geographic

 

Nyitókép: ng.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!