A KDH-ba jelentkeznek az SDKÚ-DS, a #Sieť és a NOVA mozgalom egykori tagjai. Mindezt a KDH elnöke, Alojz Hlina is megerősítette a TASR-nek: „Nyitottak vagyunk az emberek előtt és az együttműködést illetően is. Az egyes pártok formális egyesülésére azonban nem fog sor kerülni”.

A kereszténydemokraták a 2016-os parlamenti választások során a parlamenten kívül rekedtek a szavazatok 4,94 százalékával. A közvélemény-kutatások szerint azonban a KDH a parlamentbe jutás határait súrolja, sőt többször került 5 százalék fölé.

 

A Pavol Frešo vezette SDKÚ-DS a 2016-os választások során a szavazatok egy százalékát sem szerezte meg. A párt mellett csupán a lakosságnak a 0,26 százaléka tette le a voksát. Jelenleg a pártnak elnöke sincs. Az alelnök, Milan Roman úgy nyilatkozott a TASR-nek, hogy a pártot továbbra is a politikai palettán szeretné tartani.

 
A NOVA a parlamenti választások során nem egyedül, hanem az OĽaNO-val jelöltette magát. Együtt a szavazatok 11,02 százalékára tettek szert. A NOVA-nak azonban Daniel Lipšic távozása óta nincs elnöke. A NOVA-t jelenleg négy alelnök vezeti, ám a hiányzó elnök helyéről és a mozgalom jövőbeli sorsáról a legközelebbi tanácskozáson kellene dönteniük.

A #Sieť a 2016-os parlamenti választások során a szavazatok 5,6 százalékát szerezte meg, így bejutott a parlamentben. Ezután pedig koalícióba lépett a Smerrel, az SNS-szel és a Most-Híddal. A kormányba való belépés nyugtalanságot váltott ki a pártban, sőt magával az akkori elnökkel, Radoslav Procházkával is problémák voltak. Mindez ahhoz vezetett, hogy a #Sieť kilépett a koalícióból, a párt képviselőinek egy részét pedig a Most-Híd szerezte meg.

 hirdetes_400x285  

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!