A mentősöknek húsvéthétfőn a többi naphoz képest több munkájuk akad. Gyakran látják el a húsvéthétfői túlzott alkoholfogyasztás során szerzett sérüléseket. A mentősök mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy az alkohol se a gyerekek, se a fiatalok, se a sofőrök kezébe nem való. 

 

A húsvéti lakmározás után is jelentkezhetnek problémák 

 

Főként a fiatalok azok, akik túlzásba viszik az alkoholfogyasztást. Nem egyszer olyan mértékben, hogy alkoholmérgezést kapnak. Az ilyen esetben növelni kell a folyadékfogyasztást. Amennyiben az illető nem tér észhez és rosszabbodik a légzése, azonnal kórházba kell szállítani. A mérgezés enyhébb változata során az alvás, az elegendő folyadékbevitel, a hideg zuhany és friss levegőn tett séta is segíthet” – mondta Martina Vitková a Falck Mentő szupervízora.

 

 hirdetes_400x285  

Gyakoriak a locsolkodás során bekövetkezett balesetek is, például, amikor a lányok elcsúsznak a vizes padlón. “Ha valaki horzsolást szerez, akkor fontos, hogy a sebet kitisztítsuk, kifertőtlenítsük és kötszert vagy ragtapaszt tegyünk rá. A kificamodott bokát jegeljük le, kössük be elasztikus kötszerre, és helyezzük magasabb helyre. Amennyiben a sérült állapota pár nap után sem mutat javulást és a sérült helyen szúrást érez, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A törés esetén a sérült helyet nem mozgassuk, a pácienst pedig azonnal vigyük kórházba” – tanácsolja Vitková.

 

Amennyiben parfüm vagy valamilyen más illatszer kerül a szemünkbe, rögtön mossuk ki langyos vízzel. “Még véletlenül se súroljuk meg a szemünket csupasz kézzel, sőt különféle cseppeket se használjunk. Abban az esetben, ha a csípés és az égés nem múlik el, keressünk fel egy szakorvost” – tette hozzá Vitková.

 

A húsvéti lakmározás után jelentkező gyomorfájás, illetve hányás során diétát alkalmazzunk. Kerüljük a zsíros ételeket, a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, az alkoholt és a szénsavas üdítőket. Fogyasszunk inkább fekete teát vagy kicsit öregebb péksüteményt. Amennyiben a beteg állapota nem javul, forduljunk orvoshoz.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: TVNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!