A terrorista támadások megnövekedett kockázata miatt, de más váratlan eseményeknek miatt is a Külügyminisztérium arra kéri a lakosságot, hogy mindig tájékoztassák őket külföldi tartózkodásukról.
Jaroslav Naď biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy az embereknek ügyelniük kellene a minisztérium utasításaira, ha tervezett külföldi útról van szó.  Az önkéntes online regisztráció lehetőségét 2009-ben vezették be, és  egyre nagyobb az érdeklődés iránta – legalábbis erről tanúskodik a regisztráltak száma. A bevezetés első évében mindössze 13 szlovák állampolgár élt a lehetőséggel.
„Az elmúlt évben több mint 50 ezer külföldi utazás előtti regisztrációt jegyeztünk be a szlovák állampolgárok részéről” – mondta a külügyminisztérium szóvivője, Peter Susko. „Beírják a nevüket, adataikat, megjegyzik, hogy hogy hova utaznak úgy, hogy el tudjuk érni őket, ha az adott országban esetleg történne valami” – tette hozzá.

 

A biztonságpolitikai szakértő azt tanácsolja, hogy rendszeresen jelentsük be útjainkat még akkor is, ha rövid időre utazunk el – így jóval könnyebb megkeresni azokat az embereket, akik segítségre szorulnak. A regisztráció ingyenes. Érdemes megadni egy Szlovákiában tartózkodó személy elérhetőségét arra az esetre, ha rendkívüli esemény történne. A minisztérium az utazók adatait legfeljebb a hazaérkezéstől számított 30 napig tartja meg.

 

Teraz.sk
kép: dovolenka-pri-mori.sk

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!