Csehországban sorra akadtak el a kamionok a hatalmas hóban, Ukrajnában hószünetet rendeltek el több városban. Romániában pedig hatalmas széllökések kísérik a sűrű havazást.

 

Csehország

 

Csehország hegyvidéki útjain komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben a fagypont alatti hőmérséklet és a több centiméteres hótakaró. A kamionok egymás után akadtak el. Az előrejelzések szerint a hóesésnek nincs vége, közel fél méteres hó és rendkívül erős szél várható az elkövetkező napokban is.

 

 hirdetes_810x300  

Ukrajna

 

Hóesés, illetve havas eső és az erős széllökések miatt Ukrajnában 151 településen szakadt meg az áramellátás, főleg az ország keleti felén. A térség több autópályáján korlátozták a közlekedést. Nyugat-Ukrajna több városában iskolaszünetet rendeltek el a hóesés miatt.

 

Fotó: čas.sk

 

Oroszország

 

Nem győzik eltakarítani a havat Oroszország-szerte sem. Ilyen mennyiségű hó még ott is meglepetést okozott. Az utcákon csak a jégbe fagyott virágok emlékeztettek arra, hogy egyszer már megérkezett a tavasz.

 

Szlovákia

 

Pozsonyban is havazott, de a hó sehol sem maradt meg. A felvidéki gazdák inkább a napok óta tartó lehűlés miatt aggódtak. Remélik nem járnak úgy mint tavaly ilyenkor, amikor a gyümölcsösökben minden megfagyott.

 

Fotó: topky.sk

 

Szerbia

 

Nagy pelyhekben esett a hó a Vajdaságban is. Szabadkán néhol az utca túloldalát sem lehetett látni, úgy szakadt. Az embereket váratlanul érintette a rendkívüli időjárás. Sokan nem tapasztaltak még hasonlót áprilisban. A néhány centiméter vastag hótakaró órákon át megmaradt több településén. Előkerültek a vastag kabátok és esernyők is.

 

Bosznia-Hercegovina

 

Szarajevóban az utakat egész éjjel tisztították, mégis hatalmas dugók alakultak ki a nagy hó miatt. Ágak, fák törtek el a hó súlya alatt. A bosnyák főváros néhány kerületében áramkimaradást és ivóvízhiányt is okozott a hirtelen jött nagy mennyiségű hó.

 

Románia

 

Szinte egész Romániában gondot jelentett a télies időjárás. Van, ahol a viharos szél fákat döntött ki eltorlaszolva az utakat és a síneket. A magasabban fekvő területeken javában tart a síszezon. Friss hó is esett, ami fennakadást okoz a közlekedésben. Erdélyben és Székelyföldön a sűrű havazást erős széllökések kísérik. Románia 12 megyéjében, köztük Hargita megyében is narancssárga jelzésű hó- és viharriadó van érvényben.

 

Fotó: lokal.hu

 

Törökországban is befagyott a Limni-tó.

 

Ez az aprócska vulkanikus eredetű kráter-tó 2024 méter magasságban található és soha nem szokott befagyni. Most azonban olyan hideg van, hogy jégpáncél keletkezett a térség egyik legkedveltebb látványosságán is.

 

M1-Híradó

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!