Újabb balkáni háború lehetőségére figyelmeztetnek szerb hivatalnokok, amire akkor kerülne sor, ha Albánia közös államot akarna létrehozni Koszovóval.

 

Az éles megnyilvánulása reakció volt Edi Rama albán kormányfő kijelentéseire, aki egy Politico amerikai portálnak adott interjúban azt mondta, Albánia és az albán többségű Koszovó egyesülése nem zárható ki, ha az uniós csatlakozási tárgyalások megindítására lehetőség nyílik.

 

Alekszandr Vulin szerb munka- és szociálisügyi miniszter azt követelte az EU és a NATO tisztségviselőitől, hogy Rama kijelentéseit ítéljék el, máskülönben a helyzet háborúba fordulhat. A miniszter szerint az újabb fegyveres konfliktusban Montenegró és Macedónia is részt venne, mindkét országban jelentős albán kisebbség él.

 

 hirdetes_810x300  

A korábbi balkáni háborúk hátterében eddig is ott volt az olyan nagy, tisztán nemzeti országok létrehozásának szándéka, mint Nagy-Szerbia vagy Nagy-Albánia.

 

Koszovó 2008-ban nyerte el függetlenségét, ám sok ország, köztük Szlovákia, Szerbia és Oroszország nem ismerte el önálló államként. A térségben a mai napig nagyok a félelmek attól, hogy újra kiújulnak a harcok, ezúttal Nagy-Albánia létrehozásának szándéka miatt. Magyarországon kívül egyébként Szerbiát is emlegetik „önmagával határos országként”– szintén a szomszédai területén élő nagyszámú szerb kisebbség miatt (természetesen a két helyzet aligha hasonlítható össze).

 

Nagy-Albánia létrejötte elég sok ország érdekével áll ellentétben. Forrás: hetnap.rs

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: Origo.hu

Kapcsolódó cikkek:

 

Felejtsük el a Közel-Keletet – Éveken belül ez lehet Európa legnagyobb tűzfészke

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!