Csaknem 720 ezer dollárért kelt el szerdán egy árverésen John F. Kennedy második világháború után vezetett naplója, amelyben Hitlerrel és az ENSZ-szel kapcsolatos feljegyzések is szerepelnek.

 

Kennedy-gyűjtő kaparintotta meg a naplót

 

A bostoni központú RR Aukciósházban szerdán megrendezett árverésen jóval a becsült ár, 200 ezer dollár fölött cserélt gazdát a későbbi amerikai elnök 61 oldalas naplója.

 

 hirdetes_400x285  

A dokumentum megszerzéséért heves licitharc alakult ki, végül egy J.F. Kennedy-gyűjtő, Joseph Alsop győzte le a helyszínen és telefonon licitáló vetélytársakat. A 71 éves gyűjtő elmondta, hogy a naplót személyes kollekciójában helyezi el.

 

A nagyrészt gépelt szöveget tartalmazó naplóban 12 kézírásos oldal is található. Kennedy 28 éves korában, 1945-ben vezette, amikor a Hearst-lapok újságírójaként a háború dúlta Európából tudósított.

 

Nagyon örülök, hogy sikerült megszereznem” – mondta el Alsop, aki 16 éves korában, a hatvanas években befolyásos újságíró nagybátyja házában találkozott Kennedyvel. Hozzátette, hogy szerinte a dokumentum nemcsak Kennedy emlékét idézi meg, hanem betekintést nyújt világnézetének formálódásába is.

 

A naplóban Kennedy egyebek mellett beszámol berlini tapasztalatairól, leírja, hogy látta Hitler bunkerét és azon töpreng, hogy Hitlert talán nem is ölték meg.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: pinknews.co.uk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!