Több száz, Brüsszelben és más európai nagyváros NATO-parancsnokságán dolgozó török katona vesztette el állását a tavalyi, törökországi puccskísérlet után. Recep Tayyip Erdogan államfő ugyanis elsősorban a hadsereget tette felelőssé a kudarcba fulladt erőszakos hatalomátvéte megszervezéséért.

 

Az elbocsátott (vagy épp hazájukban üldözött) katonák most menekültkérelmet nyújtanának be az Unióhoz, miközben nem kapnak fizetést. A kérvény elbírálását azonban nehezítheti Brüsszel és Ankara elhidegült viszonya.

 

A török kormány lényegében nem rendelkezik semmilyen döntő bizonyítékkal arról, hogy a körözött, Európában szolgáló katonák valóban részt vettek volna a puccs megszervezésében, de a vádhoz elég volt annyi, hogy kiképzésen vettek részt az USA-ban, ahol Erdogan egykori mentora, jelenlegi fő ellensége, Fetullah Gülen él emigrációban.

 

 hirdetes_810x300  

Volt olyan eset, mikor az egyik török katonát visszahívták Ankarába, és ő mit sem sejtve eleget tett a parancsnak, családját pedig „arra az időre” hátrahagyta Brüsszelben. A török fővárosban aztán letartóztatták, egy jó ideig a családjának fogalma sem volt róla, hogy mi történt.

 

Egy másik katona ügyvédet fogadott, hogy hazatérése után legyen jogi képviselete. Pár nappal azelőtt, hogy haza indult volta, az ügyvédje a következő üzenetet hagyta számára:

 

„Ne térjen vissza Törökországba, itt már nem érvényesek a törvények. Ha hazajön, az az életébe kerülhet”

 

Hnonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!